עמותת לא לאלימות

מפסיקים את האלימות נגד נשים וילדים

ספרים מומלצים

המקלט שהיה לבית / רות רזניק

דרור בן התשע מגיע עם אמו ועם אחיו הקטנים למקלט לנשים מוכות. הבריחה מן הבית, הניתוק מהסביבה המוכרת ותנאי החיים המיוחדים במקלט, קשים לדרור. הוא נקרע בין הכעס על אביו האלים ובין האהבה אליו, בין ההזדהות עם אמו המוכה ובין הגעגועים הביתה. בגילוי לב הוא משתף את הקוראים, במחשבותיו ובהרגשותיו במקלט שהיה לו לבית.
את סיפורו של דרור כתבה רות רזניק, שיסדה שלושה מקלטים לנשים מוכות וניהלה אותם במסגרת פעילותה המתמשכת נגד אלימות נגד נשים.

כלה ונחרצה / טל רבינוביץ

"כשהחלטתי לברוח מהבית עם בכורי בן השנתיים ובניי התאומים בני שלושה וחצי חודשים, אל מקלט לנשים מוכות, ידעתי שאני מצילה בכך את חיי. הייתי שבר כלי במובן הפיסי והנפשי, אך הקשבתי לגחלת קטנה, שברירית, אך עקשנית ונאמנה, אשר שמרה על תקוותי ועל שפיות דעתי. אולי הייתה הבריחה צעד אמיץ, אך היה זה גם מעשה נואש מחוסר בדירה. לא שיערתי כי מדובר בהתמודדות ארוכת שנים שעוד נכונה לי במישורים שונים – כלכליים, משפטיים, חברתיים…
הספר מתעד את קורותיי כמי שהייתה אישה מוכה שביקשה להציל את נפשה ממערכת זוגית אלימה רוויית טרור, ניצול, השפלה, אלימות פיסית, נפשית, ומילולית. אני מביאה פה את סיפור הישרדותי…

בוחרות בחיים / דורית אלדר – אבידן
זהו סיפורן של נשים ישראליות, שנפלו קורבן לאלימות והתעללות מצד בני הזוג במהלך נישואיהן. הנשים הסכימו לחשוף את סיפורן האישי מתוך אמונה כי הצגת הדברים בפני נשים שנקלעו למצב דומה, בפני בני משפחתן, חברים ושכנים, כמו גם בפני השירותים והגורמים הטיפוליים השונים, עשויה לעודד סיוע מצד הסביבה הקרובה, לגרום למפנה ביחסה של החברה לאלימות במשפחה, ובעיקר – להפיח תקווה בנשים מוכות, המתמודדות עם קשיים רבים מנשוא ומחפשות דרך להיחלץ.

רוב פרקי הספר כוללים את סיפוריהן האישיים של הנשים. סיפורים אלה חושפים את החיים בצל האלימות, ההתלבטות האם להתגרש והחיים לאחר הגירושין, וכן את הפרשנות האישית שמאצילה כל אשה על סיפורה. אומץ לבן של הנשים ונכונותן לחשוף את סיפורן קורעים את מסך השתיקה מעל מציאות עגומה של סבל, בידוד ואיום מתמשך, שהיא נחלתן של נשים רבות בישראל.
בחלקו העיוני סוקר הספר את תופעת האלימות נגד נשים, דרכי ההתמודדות עם התופעה וגירושין של נשים מוכות. כן מוצגות האפשרויות הטיפוליות הקיימות, שמטרתן לשמש אוזן קשבת, לספק מסגרת שירותים טיפוליים ולסייע בטווח הקרוב והרחוק, כדי להפסיק את ההתנהגות האלימה ולנסות למצוא דרך לחיים משותפים.
הנשים המרואיינות בספר זה מחזקות את האמונה בתושייה ובכוחות הנפש הדרושים כדי לעמוד מול בעל אלים ולפתוח פרק חדש של חיים ללא אלימות.
דורית אלדר-אבידן, עובדת סוציאלית וסגנית מנהל האגף לשירותים חברתיים ואיישים במשרד העבודה והרווחה, עוסקת שנים רבות בתחום הטיפול במשפחה, ובעיקר בתחום הגירושין והאלימות במשפחה. ספר זה מבוסס על עבודת מחקר לקבלת תואר מוסמך בעבודה סוציאלית מטעם האוניברסיטה העברית.

מוכה – מפגשים מהסוג הקשה / צביה שיף – כרמון 

מוכה על פי סיפורי קובץ זה היא לא רק אישה שבן זוגה, אחיה או אביה הרים עליה יד ונהג בה באלימות פיזית, אלא היא אישה שמערכת היחסים ההדדית שלה עם אותו בן זוג השתבשה וגרמה לחוסר איזון במערך הכוחות שביניהם. חוסר איזון זה השאיר אותה בעמדת חולשה, פגועה, מושפלת, מפחדת ואפילו חסרת אונים. מבחינתה זהו מצב בלתי נסבל שסוחף למקומות הרעים בעלי היצרים האפלים.
צביה שיף כרמון פעילה בעמותת "עמי" ו"יחסי אנוש" ומתנדבת במקלטים לנשים מוכות. במסגרת עבודתה זו נפגשה ב"פגישות מהסוג הקשה" שהיוו רקע לסיפורי קובץ זה.
צביה שיף כרמון החלה לפרסם את סיפוריה ב-1974, ומאז היא כותבת ומפרסמת ספרים וסיפורים, לנוער ולמבוגרים. מוכה הוא ספרה העשירי. סיפורי הקובץ מציגים בפני הקורא תמונות ממציאות קשה ומחיי נשים שהפכו קורבן לעיוותים שיצרי הנקמה, הפחד, העלבון והכעס מביאים, והשאלה נשאלת עד מתי?

לאחות את הקרעים / שושנה ויג, חפציבה גולדנברג

הרומאן ´לאחות את הקרעים´ הוא רומאן ממואר (ספר זיכרונות) המבוסס על קורות חייה של המחברת חפציבה גולדנברג. איחוי הקרעים לכדי ספר נעשה ע"י הסופרת והמשוררת שושנה ויג, שדובבה את המספרת חפציבה והעלתה דבריה על הכתב.
בספרה מגוללת מסכת של התעללויות החל מהתבגרותה עם עלייתה לארץ מגיל העשרה עד שנות השלושים לחייה. כאישה היא הייתה קורבן של תפיסת עולם מעוותת. היום מזמינים את חפציבה להרצות ולספר על חייה, והיא כבר מספרת את חייה כאילו זו מישהי אחרת. היא מסוגלת לדבר על עצמה ממרחק הכתיבה. הכתיבה הפיגה את הכאב במידה מסוימת, ונוסף על כך בחבקה את ספרה ובחתימותיה על הספר באירועים שונים, מגלים שהגיבורה הספרותית והגיבורה האמיתית אחת הן. חפציבה מזדהה לחלוטין עם הכתיבה בספר, והספר המספר סיפור כואב משמש עבורה משענת מסוימת בחייה, ומחבר אותה לרגעים שלא ישכחו לעולם.
כשאני הייתי פאטי באלריני / פאטי אבלה
סיפור מתוך רומן רומנטי שהפך לנישואין בנוסח סטפן קינג…
מותחן עוצר נשימה המתאר תשעה הודשים של חיי נישואין מצמררים. גיבורת הספר היא אשה רגילה שנקלעת לתוך מערכת יחסים אובססיבית עם בעל מטורף המטיל טרור על חייה. במהלך תשעת החודשים האלימים פאטי מגיעה לסף אובדן צלם אנוש. שלא כמותחנים אחרים, הסיפור הזה הוא אמיתי. זהו סיפור נועז: ערכו הרב, הספרותי והאנושי נובע מהצלחתה יוצאת הדופן של המחברת לחשוף בבהירות ובמיומנות את המציאות הנפשית הסמויה מן העין של אשה השוקעת לתוך אימה, יאוש וחוסר מוצא: ולמרות הכל מצליחה למצוא כוח לחלץ את עצמה, לחזור לחיים מלאים ולהתאהב. מה שהחל כרומן רומנטי והתפתח לסיפור זוועה, מסתיים בשיר הלל לרוח האדם. הספר כתוב כמארג מורכב מפרקים אישיים המבטאים את תחושותיה ומחשבותיה של המחברת. בעקבות האירועים המזעזעים והמרתקים הנפרשים בפרקים המבוססים על עדותה במשפט האלימות המשפחתית החמור ביותר שהיה אי פעם בקנדה.

אסור להרים ידיים / דליה יאירי

גבר מרים יד, אשה מרימה ידיים – שני משפטים אלה מתארים את המציאות החברתית העגומה של מאות אלפי נשים מוכות בישראל. באמצעות סיפורים אישיים מרתקים של נשים מוכות וגברים מכים, באמצעות מימצאי מחקר ובאמצעות ניתוח מקצועי של תופעת האלימות כלפי נשים מנסה הספר להעניק: לנשים מוכות – אמונה בכוחן לצאת ממעגל האלימות. לאנשי מקצוע – ידע על מאפייניה המיוחדים של התופעה, כדי שיוכלו לסייע לנשים ולגברים באמצעים הנכונים. לנשים ולנערות – כלים לזיהוי "נורות אדומות", המנבאות התנהגות אלימה. הספר צופן בקרבו תקווה – הן לנשים והן לגברים, והמסר שלו הוא:
אסור להרים ידיים!
רונית לב-ארי, קרימינולוגית, אחת הלוחמות המובילות במאבק נגד תופעת האלימות כלפי נשים. ב-1983 הקימה בנעמת את המרכז הראשון בישראל למניעת אלימות במשפחה, אותו הוא מנהלת עד היום.
ב1979- פרסמה על המחקר האמפירי הראשון בישראל על תופעת האלימות כלפי נשים. מרצה בנושאי אלימות – בפני ציבור מגוון ומעבירה השתלמויות לאנשי מקצוע בארץ ובעולם.
דליה יאירי, עורכת ומגישה תכנית האקטואליה היומית "עניין אחר" ברשת ב של "קול ישראל". כעובדת סוציאלית בהשכלתה התמקדה בתוכניותיה הרבות והמגוונות בענייני רווחה וחברה.
במשך שבע שנים היתה עורכת ומגישה של התכנית היוקרתית "יומן השבוע". בתוכניתה "עניין אחר" היא מקדישה פינה מיוחדת להענקת ציונים לשבח ולגנאי בעניני אלימות במשפחה מטעם "תנועת גברים נגד אלימות".

במחוזות זרים – סחר בנשים בישראל / אילנה המרמן

בכתיבה מרתקת וכובשת את הלב בכנותה, ומתוך איכפתיות והעזה מעוררת השתאות, מתעדת אילנה המרמן את מסעה האישי אל מחוזות הסחר בנשים בישראל, שעל פי ההערכות נמצאות בה אלפי נשים שנסחרו לעבוד בזנות. רבות מאוד מן הנשים האלה – שבאות בעיקר מארצות חבר המדינות – מועסקות בתנאים של ניצול מחפיר, משועבדות לחובותיהן לסוחרים ולסרסורים, דרכונן נלקח מהן והן מאבדות את חופש התנועה. מקצתן נכלאות ממש – בבתי-בושת ובדירות בכל רחבי הארץ – ולא מעטות נהיות קורבן של התעללות קשה, נפשית וגופנית.
זהו מסע של התוודעות אל סיפורן, גורלן ודמותן של אחדות מן הנשים והנערות האלה, שאף על פי שרבבות מאזרחי המדינה, מכל שכבות הציבור, משתמשים יום – יום בשירותיהן, ורבים אחרים משלשלים לכיסם סכומי עתק מעבודתן – אלמוניות גמורות הן בשיח הציבורי ה"מהוגן", כאילו אינן קיימות אלא בחצר האחורית של מדינת ישראל. אבל החצר האחורית הזאת היתה זה כבר לחצר קדמית, ולא רק בישראל. כי ישראל אינה אלא אחת ממדינות היעד למאות אלפי נשים הנסחרות כיום לזנות מארצות מזרח אירופה מוכות האבטלה והעוני, שמיליוני בני – אדם נתונים שם זה יותר מעשור במאבק הישרדות בעקבות קריסת ברית המועצות והמעבר אל כלכלת השוק החופשי. אחת מן הארצות האלה, מולדובה, היא התחנה אחרונה של המסע האישי המתועד בספר. המחברת מביאה את רשמיה ממנה, מן החיים בה ומן ההיכרות בקישינב עם עוד שלוש נשים, ששבו בינתיים לארצן מנהריה, מחיפה ומתל אביב.

ראש גזר / ז'ול רנאר

ראש גזר הוא מן הספרים המתורגמים ביותר בעולם מזה מאה שנה ויותר. בדרך – כלל, משום מה, ראו בו ספר ילדים משעשע על ילד שובב – כך גם בתרגום הישן שלו לעברית. גיבורו הוא אכן ילד, אך אין הוא שובב כמו שהוא מדוכא על – ידי משפחתו. הסיפור הכמעט אוטוביוגרפי הזה כתוב בלשון חיה ומדויקת, ועל המחבר אמר הסופר ז'אן פולאן, שלדידו הספרות היא בגדר "אירוע שבקדושה" ושזהו אחד מן "הטקסטים הצרפתיים היותר מושלמים שאנו מכירים". קובץ הסיפורים הראשון שכותרתו ראש גזר ראה אור בשנת 1894. ב-1902 הופיע אותו קובץ בתוספת חמישה סיפורים (וזה הנוסח שתורגם במהדורה הנוכחית). ב-1899 סיים רנאר את כתיבת המחזה, המצורף כאן גם הוא, ואשר הוצג בהצלחה מסחררת החל מ-1900.
לספר נוספה אחרית – דבר מאת פרופ' יהושע ישועה.

מה זה בכלל פמיניזם ואיך קרה שאנחנו לא יודעות על זה כלום? / טלי רוזין

מתי בדיוק שרפו חזיות? אף פעם. מתי נולדה המילה "פמיניזם"?
לפני מאה שנה ובתור שם של מחלה. מה אמר הנשיא אדמס לאשתו כשביקשה ממנו זכויות לנשים? הוא צחק. האם מרב מיכאלי היא פמיניסטית או פוסט פמיניסטית? תקראו ותדעו.
"מה זה בכלל פמיניזם" מספר את הסיפור כולו ומההתחלה: איפה ואיך התחיל הפמיניזם, מי היו גיבורות המאבק ועל מה בדיוק הן נלחמו, מי ניסה לעצור אותן ולמה, ואיפה אנחנו עומדות היום. "מה זה בכלל פמיניזם" מספר את הסיפור שלנו, הנשים, ומגלה לנו דברים שקשה להאמין שלא ידענו. זהו סיפור ההיסטוריה שלנו כפי שלא סופר מעולם.
טלי רוזין היא עיתונאית ועורכת. הייתה כתבת בכירה ב"זמנים מודרניים" וב"סגול" של חדשות, ואחת מצמד המחברים של רב המכר "המדריך הישראלי להריון ולידה" ושל סדרת "המדריך הישראלי למתבגרים". רוזין היא בעלת תואר ראשון בלימודי קולנוע וטלוויזיה ותואר שני במינהל עסקים עם התמחות בתקשורת. היא גם בוגרת הסמינר החדש לתרבות חזותית/ביקורת/תיאוריה בקמרה אובסקורה.

המין השני, כרך ראשון: העובדות והמיתוסים / סימון דה – בובואר

"הביולוגיה לבדה אינה יכולה לספק תשובה לשאלה המעסיקה אותנו – מדוע האישה היא "האחר"? יש לגלות כיצד עיצבה האנושות את הנקבה האנושית".
המין השני הוא אחד הטקסטים החשובים ביותר שנכתבו מעולם על תפקידה ומקומה של האשה בחברה, וללא ספק ציון דרך בחשיבה הפמיניסטית המודרנית. הספר נכתב ב1949- בצרפת, אך השאלות שהוא מעלה עדיין מטרידות ולא פחות רלוונטיות.
"נשים אינן נולדות נשים, אלא הופכות לנשים" – קבעה דה בובואר, והניחה את הבסיס להבחנה בין מין למיגדר. דה בובואר אורגת יחד היסטוריה, אנתרופולוגיה, פילוסופיה, ספרות, ביולוגיה, פסיכואנליזה וכלכלה, ומראה כיצד, לכל אורך ההיסטוריה, נשים תפסו עמדה משנית, בדומה למיעוט מדוכא ומנוצל, בגלל תנאים חברתיים שהתכחשו ליכולתיהן ושללו את זכויותיהן. היא תוקפת את המיתוס של הגבר היוצר (לעומת האישה המשמרת), שומטת את הקרקע מתחת להצדקות הביולוגיות לנחיתותה של האישה, סוקרת את התמורות ההיסטוריות והמשפטיות שחלו במעמדה מימי יוון העתיקה ועד התקופה המודרנית, אינה יכולה שלא לזעום על "הבדותות" שהמציא פרויד על אודות מיניותה של האישה, ולבסוף מבקרת את ייצוג האישה – רומנטי או דמוני – בספרות.
המין השני הוא קריאה אמיצה ומלומדת לשחרורן של הנשים, לשוויון מקצועי וחברתי, ולביטול מיתוס "הנשי הנצחי", כתובה בסגנונה הצלול והחיוני של דה בובואר.

פמיניזם זה לכולם / בל הוקס

דמו בנפשכם עולם שאין בו דיכוי, עולם שבו נשים וגברים אינם בהכרח דומים, ואפילו לא תמיד שווים, אבל כל מערכות היחסים שבו מושתתות על חזון של הדדיות. דמו בנפשכם את החיים בעולם שבו כולנו יכולים להיות מי שאנחנו, עולם של שלום ואפשרויות. מהפכה פמיניסטית בלבד אין בה די כדי לברוא עולם כזה – אנחנו צריכים לשים סוף גם לגזענות, לעליונות המעמדית, לאימפריאליזם. אבל מהפכה כזו תאפשר לנו להגיע למימוש עצמי מלא כנשים וכגברים, שבכוחם לבנות קהילה אוהבת, לחיות יחד ולממש את חלומות החירות והצדק שלנו, לחיות לאור האמת שכולנו "נבראנו שווים". בואו, התקרבו. ראו כיצד יכול הפמיניזם לגעת בחייכם ובחיי כולם, ולשנות אותם. התקרבו וראו במו עיניכם מי היא ומה היא תנועה פמיניסטית. התקרבו וראו בעצמכם: פמיניזם זה לכולם. הוקס חיברה ספרים רבים שזכו לשבחי הביקורת, העוסקים בפוליטיקה של גזע, מגדר, מעמד ותרבות. הוקס היא פרופסור לספרות אנגלית בסיטי קולג' באוניברסיטה של ניו יורק, ומרצה בעלת – שם בארצות הברית ובעולם.

העדפה מתקנת והבטחת ייצוג בישראל (עורכת: ענת מאור)

תפיסת ההעדפה המתקנת והבטחת הייצוג הינה תולדה של העובדה שעקרון השיוויון הפורמלי כשל בהשגת השיוויון הלכה למעשה. המציאות הוכיחה שגם לאחר יישום החוקים – נשים וחברי קבוצת מיעוט לא הגיעו להישגים משמעותיים דיים. לעומת זה, במדינות שבהן הנהגה מדיניות ההעדפה המתקנת והבטחת הייצוג, גדל לעין שיעור ייצוגם בפרלמנטים ובממשלות, בחינוך, בהשכלה הגבוהה ובתעסוקה.
מתוך ההקדמה של דליה דורנר – שופטת בבית המשפט העליון (בדימוס):
"בקובץ זה ריכזה ענת מאור אסופת מאמרים מרשימה , שבגדרה נערך דיון מעמיק ורחב-אופקים בהבחנה המשווה על כל היביטיה… אני משוכנעת כי ספר זה יהיה לעזר רב לכל העוסקים במלאכת השגת השיוויון המהותי בחברתנו".
(לרכישה קבוצתית בהנחה ניתן לפנות אל מירי צרנילאס, הוצאת "רמות", בטלפון: 03-6403421)

המדריך לזכויות המשפחה בישראל

מדריך ראשון מסוגו אשר כולל את כל החוקים, התקנות וההסדרים הממשלתיים הנוגעים לזכויותיו של התא המשפחתי בישראל.
המדריך כולל 4 שערים:
1. נישואין, זוגיות ותאים משפחתיים אחרים – דתיים ואזרחיים, זוגות מעורבים.
2. המשפחה – זכויות ביטוח לאומי, מס הכנסה, דיני ירושה, זכויות דיור.
3. הורות – אימוץ ילדים בארץ ובחו"ל, פונדקאות, פוריות, הפלות.
4. גירושין – גירושין, גישור לגירושין, התרת נישואין, סרבנות גט.
בנוסף כולל המדריך רשימה של ארגונים וגופים, ממשלתיים וציבוריים אשר מסייעים למשפחות, כל אחד בתחומו.

קשורים לעד / עו"ד אילת גולן-תבורי

נקלעתם לבעיות בחיי המשפחה? יש לכם קשיים בזוגיות? לקחו מכם את הירושה? אינכם יודעים מהו הסכם ממון? מתי כדאי לפנות לבית הדין הרבני? ואיך לבחור עו"ד במקרה של גירושים?
"קשורים לעד", ספרה החדש של עו"ד אילת גולן-תבורי נועד לעזור לכם בהתמודדות המשפטית עם בעיות בתחום האישי ביותר: ביחסי הזוגיות, בנישואים, בגירושים, ביחסי ההורות – עם ילדינו, עם הורינו, ואף עם סבינו, וכן במערכות היחסים של ידועים בציבור ואמהות חד הוריות.
"קשורים לעד" בהוצאת "ידיעות אחרונות" מציג כל נושא באמצעות סיפור אנושי, ועל רקע זה ניתן הסבר משפטי מפורט, שתכליתו להראות כיצד ניתן להתמודד עם מצב דומה ואף מה תהיה קביעת בית המשפט בנושא. הדמויות בסיפורים אמנם בדויות אך המצבים שאליהם הן נקלעו מוכרים לכולנו: בגידה של בן הזוג, קרע בין בני זוג שחיים ללא נישואים, מריבה בין הורים לילדיהם על רקע כתיבת צוואה, עימות בין אחים בגין ירושה והתמודדות אימהות חד-הוריות.
המחברת, עו"ד אילת גולן-תבורי, היא בעלת משרד עורכי דין, המתמחה בדיני משפחה ובזכויות אדם, וכותבת בנושאים אלה בכתב העת "לאשה". כן היא יוזמת ומעורבת בפעילות לקידום דיני המשפחה וזכויות האדם בישראל, מגשרת, חברה בועדות בלשכת עורכי הדין, ויועצת משפטית בעבר של האגודה לטיפול במשפחה.

עורך הדין לשירותך / טל רבינוביץ'

• שילמת את מיטב כספך לעורך דין ועתה הוא מתעלם מפניותיך?…
• חתמת על חוזה עם עורך דין בעל-שם וגילית לתדהמתך כי עורך דין אחר מטפל בך?…
• התקבל פסק דין לטובתך, עורך הדין מזמינך לקבל את הצ'ק, אולם הוא אינו חושף בפניך את פרטי החשבון?…
• חתמת על הסכם שכר טרחה עם עורך דין אולם אינך מבין את פרטיו?…
• עורך הדין ששכרת לשירותך מתמקד בךְ יותר מאשר בעניין המשפטי?…
הספר "עורך הדין לשירותך" נותן מידע כיצד להימנע ממצבים אלה ואחרים, ומלמד כיצד להתנהל בזירה המשפטית בתבונה להשגת מירב הזכויות ומיטב התוצאות.
הספר מעניק כלים להבנת שפת המשפט, לידיעת ההתנהלות בבית המשפט, ולהכרת זכויות הלקוח, כדי להצליח במאבק להשגתן. בספר "עורך הדין לשירותך", כ- 40 נושאים הכתובים בשפה ברורה ומובנת לכל נפש. הספר "עורך הדין לשירותך", הוא ראשון מסוגו בהיותו כתוב לצורך ולטובת הלקוח. הספר מכיל דוגמאות, עובדות וניסיונות אישיים. ספר זה יביא תועלת לכל אזרח הזקוק לפסיקת בית-המשפט ולשירותיו של עורך הדין.

בנות חוה, בנות לילית / ברברה סבירסקי

הספר שופך אור מתוך חייהן של נשים בישראל על הסיבות לאונס ואלימות מידי גברים, לפחד של גברים ממיניותן של נשים, ודיכאון הנפוץ יותר בקרב נשים.

 

בניגוד לרצוננו, על גברים נשים ואונס / סוזן בראונמילר

הספר מדגיש את האופי החברתי והפוליטי של מעשה האונס, שאינו רק התנסות אישית מזעזעת, פעולה חבלנית כנגד אדם,אלא תופעה קולקטיבית שקבוצה אחת מבצעת כמעט אקסלוסיבית על קבוצה אחרת.

הספר הוא הביטוי הבהיר והחד ביותר להפרת השתיקה בנושא האונס. הספר מפריך את הדעות המקובלות ומציג את נגע האונס מזוית ראיה חדשה, פורה יותר מבחינה תיאורטית, מחקרית וישומית. המחברת דנה במרבית השאלות וההיבטים הקשורים באונס נשים, כאשר היא מספקת, ואולי בפעם הראשונה, גם ממד היסטורי. מאמר על הספר מאת טל קר

גופנו עצמיותנו / קולקטיב הנשים של בוסטון בתרגומן של שרה סייקס ואילנה גולן

"עדיין חבויים בנו הרבה רגשות כלפי עצמנו שקשה לנו להודות בהם. מובן שלא הצלחנו למחות כליל, תוך שנים אחדות, השפעות חברתיות בנות מאות שנים, אבל למדנו לתת אמון בעצמנו. עכשיו אנחנו מסוגלות לדאוג לעצמינו." הספר נכתב על ידי נשים למען נשים, כדי שתוכלי להכיר את גופך ולטפל בעצמך.

אשה וחופשיה / ברברה סימן

הספר מספר על משמעותם של יחסי מין לגבי נשים ועל מה שיכולים נשים וגברים לעשות כדי לשפרם.

חמישה מאמרים פמיניסטיים / אמה גולדמן

"אני דורשת את שחרור האישה", כתבה אמה גולדמן בשנת 1897, "את זכותה להחליט בשביל עצמה, לחיות בשביל עצמה, לאהוב מי שהיא רוצה וכמה שהיא רוצה." שלא כמו אנרכיסטים אחרים בני זמנה, שגרסו שדיכוי הנשים ייעלם מאליו בעולם החדש שהם ייצרו, האמינה גולדמן שמקור הדיכוי הזה בבעיות שהן ייחודיות לנשים ולכן יש לטפל בו בנפרד.
אמה גולדמן הדגישה את הצורך של האשה בשחרור כלכלי, חברתי ומיני, שחרור מהמשפחה הפטריארכלית ומחובת הילודה, את הנישואים היא ראתה כמיסוד חוקי של הזנות, וכצורה של מסחר במין תמורת קידום כלכלי וחברתי. את הכורח ללדת ילדים היא פירשה כמגבלה על עצמאותה של האשה ועל יכולתה להגיע להגשמה עצמית.
גולדמן עוררה גם את כעסן של הפעילות בארגוני הנשים, שהיו בעיניה גופים שמרניים אשר קידמו את טובתן של נשים בורגניות בלבד. בניגוד להן, היא לא חשבה שרכישת מקצוע וזכות הבחירה לפרלמנט הן הדרכים הבלעדיות לקידום מעמד האשה בחברה, וטענה כי "התפתחות האשה, החופש שלה, העצמאות שלה, חייבת לנבוע ממנה עצמה, ראשית בהכרה בעצמה כאישיות ולא כאמצעי לסיפוק מיני, ושנית באמצעות סירוב מוחלט לתת למישהו אחר זכות על גופה וסירוב לשרת את אלוהים, המדינה, החברה, הבעל, המשפחה וכו´…"
נחישותה של אמה גולדמן להביע את רעיונותיה בפומבי הביאו אותה להתנגשויות חוזרות ונשנות עם הרשויות ולמעצרים תכופים, לעתים במהלך הרצאות. היא נכללה ברשימת האנרכיסטים המסוכנים ביותר באמריקה, ובסופו של דבר נשפטה ונידונה לגלות.

Overcoming Childhood Sexual Trauma / Sheri Oz, Sarah-Jane Ogiers

התעללות מינית בילדות הינה חוויה כואבת והרסנית באופן גופני ונפשי ותוצאותיה עלולות לפגוע באיכות חיי הנפגע/ת ובני המשפחה.
הספר Overcoming Childhood Sexual Trauma נכתב בידי שרי עוז ומטופלת שלה לשעבר, שרה-ג'יין אוג'ירס,
דברי הפתיחה נכתבו על ידי כריסטין קורטאו, שהיא מומחית בינלאומית בתחום ההתעללות המינית.
הספר נותן מבט יייחודי, אל תוך החוויה האישית, של המטפלת והמטופלת, כאשר הן עוברות יחד מסע, דרך הכאב אל ריפוי הנפש.
הספר מראה באופן אמיתי את הקשיים הרגשיים של שתי שותפות המסע בתוך חדר הטיפולים וגם נותן תקווה: ניתן לצאת מהטראומה אדם חזק יותר, שאוהב את החיים.
בספר, תיאור של מושגים תאורטיים חדשים, המתארים את מפת הריפוי.
קטעים מיומנה של שרה-ג'יין משמשים חלון לעולמה של שורדת, שהחליטה להחלים מסיוט ילדותה.
נושאי הספר:
• מהות הטראומה
• השפעת הטראומה על חיי חברה, התפתחות מינית, חברות עם המין השני בגיל ההתבגרות
• הקשר הזוגי ומיניות
• בחירת המטפל
• שלבי הריפוי
• שאלת מחילה? נקצה? צדק?
• השפעה על הדור השני
• להיות מטפל בתחום הזה.
להזמנות ובירורים ניתן לפנות לעדי בטלפון: 077-7172007, 052-8556052

מידת סדום / רות טובי

לאחר שנים של שתיקה ובעקבות העליה החדה במודעות לאלימות בתוך המשפחה, הוציאה לאחרונה רות טובי את ספרה "מידת סדום" (במקור באנגלית 2006 בשם Incest To Where?), המגולל את סיפורה האישי על החיים כקרבן גילוי עריות אכזר, המתחיל בגיל 3 כזיכרון הראשון שלה מאביה.

רות טובי, אחת מהדמויות המוכרות בברנז'ה התל- אביבית בשנות ה – 60 וה- 70 בישראל, חושפת בספר אוטוביוגרפי חודרני את סיפור חייה שהחל בהיותה בת 3 בלבד כאשר אביה החל לאנוס אותה, ממשיך בחיי בוהמה תל אביביים, רומנים עם מפיקים ואנשי מוזיקה ידועים, הוצאת תקליטי שירי ילדים עם נחום נרדי ואהובה צדוק, הקמת להקת הבנות "גושפנקא" עם רבקה זוהר ולאה לופטין (שהיוותה את הבסיס להקמתה של להקת שוקולד, מנטה, מסטיק), נדודים בכל העולם ואף הוצאת מספר תקליטים.
בעוד שאצל רובנו זיכרונות הילדות כרוכים בחום ואהבה, לרות היה זה הרגע שבו אביה החל לאנוס אותה. במשך 3 שנים שנראו לה כמו נצח, עשה בה אביה מעשי סדום, ללא רחמים וללא צל של חרטה. כך היא פותחת את ספרה: "אני לא זוכרת באיזו שעה זה קרה, אם זה קרה ביום או בלילה, פרט לעובדה שהחדר היה שרוי באפלה חלקית… פתאום חשתי מחנק, כשהוא הטיל עלי את כובד משקלו. הרגשתי שאני נושאת את כל העולם על גבי."
כשהייתה בת 6 נישא אביה מחדש, דבר שהביא להפסקת ההתעללות המינית, אך חשף אותה להתעללות מסוג אחר, כשאמה החורגת החלה להעביד אותה בפרך.
בעקבות ההתעללות, לוו חייה של רות לכל אורכם בייסורים, ניסיונות התאבדות, אונס, זנות, רצח אופי, בגידות, עוני, בדידות, שערוריות, אומללות, ניכור וכאב.
מגיל 11, התגלגלה רות בארץ בין קיבוצים שונים לבין אמה וחברים. בגיל 16 גילה אותה המלחין הנודע נחום נרדי, איתו יצאה לסיבוב הופעות בחו"ל. בהמשך, לאחר שירות צבאי שהופסק באמצע, בעקבות חוסר הסתגלות חברתית, עברו חייה של רות במסלול הפכפך של נסיעות ברחבי העולם, הריונות (הפלות), ניצול, עוני, סמים, שערוריות מתוקשרות, רומנים ועוד.

בשנת 1978, לאחר מות בן זוגה השוויצרי, שהיה מבוגר ממנה כמעט ב – 30 שנה, החליטה לקחת את בנה ולעבור לארה"ב, שם לראשונה בחייה, החלה לקחת שליטה על חייה. היא פתחה מסעדה, עסקה בנדל"ן והגשימה חלום כאשר הקימה אולפן הקלטות. באולפן שבנתה, רות חיברה, הלחינה וביצעה כ- 100 שירים. בנוסף כתבה כארבעה תסריטים באורך מלא.

רות טובי היא דמות אמיצה ומעוררת השראה, שכל חייה נסבו סביב אותם שנים בהם הייתה חשופה למסכת ההתעללות הנוראה שעברה. כיום היא משקיעה את מרצה בהרצאות וניסיונות לצעוק כדי למנוע את מקרי האונס וגילוי העריות הבא.

אפר על ראשה / חוה עציוני הלוי

רומן תנ"כי מרגש על מעשה האונס של תמר בת דוד על ידי אחיה אמנון וקול הזעקה שלה שעדיין מהדהד באוזנינו גם אחרי אלפי השנים שחלפו מאז.
הספר מבליט את הדמיון בין גורל קורבנות האונס אז והיום: הבושה, תחושת האשמה, והקושי להשיג צדק. הוא מבליט גם את כוחה של אישה לשקם את חייה אחרי הטראומה.
כמו כן הוא מעודד דיון בשאלה האם על קורבנות האונס בימינו להתאונן ואף לגלות את עצמן כפי שעשתה גיבורת הספר.

למה הוא עושה את זה ? / לנדי בנקרופט

"הוא לא באמת מתכוון לפגוע בי, הוא פשוט מאבד שליטה".
"הוא מסוגל להיות כל כך מתוק ועדין".
"הוא הפחיד אותי כמה פעמים, אבל הוא אף פעם לא פוגע בילדים – הוא אבא נפלא".
"היו לו חיים ממש קשים".
"הוא יותר רגיש מאנשים אחרים, והוא עושה כמיטב יכולתו".
"הוא תמיד מצטער אחר כך"….ברצלונה, ברצלונה….

הוא אומר שהוא אוהב אותך. אז… למה הוא עושה את זה?
שאלת את עצמך את השאלה הזאת שוב ושוב. עכשיו יש לך הזדמנות לדעת: איך גברים כעסנים ושתלטנים חושבים– ולשנות את חייך. יועץ המתמחה בעבודה עם גברים מתעללים מציע לך בספר פורץ דרך זה איך לשרוד מערכת יחסים מתעללת, לשפרה או לעזבה. תוכלי לקרוא בספר על:
• סימני האזהרה הראשוניים
• עשרה טיפוסי אישיות של מתעללים
• תפקידם של אלכוהול וסמים
• מה בכוחך לתקן ומה לא
• איך לעזוב מערכת יחסים בבטחה

"אין ספק שזה הספר הכי שימושי ובעל המידע הרב ביותר שאי פעם נכתב בנושא גברים מתעללים. נשים שיחומשו בתובנות המופיעות בעמודים אלה יוכלו להתחיל להחזיר לעצמן את השליטה על חייהן ".
ד"ר ג'יי סילברמן, – מנהל תכניות למניעת אלימות, בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרווארד

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s